Låtar För Livet

ARTISTER

ALLT FALLER

Låt: Yeah Yeah Wow Wow av Martin Svensson
Genre: Skatepunk
Ort: Stockholm
Medlemmar: Johan Malmborg, Linus von der Burg och Jimmy Brunkvist

Veteraner på pop-punk scenen som bildades redan 2013. Enligt dem själva är de egentligen bara tre vänner som i själva verket bara ville ha en ursäkt att ses, hänga, och spela lite svensk pop-punk. Sju år har gått, tre EPs har givits ut och ett stort antal gig har avverkats. Men de tycker de själva fortfarande endast bandet är en ursäkt att ses, hänga och spela lite svensk pop-punk. Om låtarna inte handlar om minnen, fest eller Stockholm – då har Allt Faller ej skrivit dem.

 

Så här säger Allt Faller om sitt låtval (Du är så) Yeah Yeah Wow Wow av Martin Svensson

Vi ville ha en låt som väcker glädje hos alla som hör den. Därför grävde vi djupt i våran barndom och försökte hitta den ultimata låten. Den som alla kan sjunga med i och som alla sen skrattar åt att de fortfarande kan låttexten. Valet föll på  Martin Svenssons (Du är så) Yeah Yeah Wow Wow

AVIANA

Låt: Svag av Victor Leksell
Genre: Metalcore
Ort: Norrköping
Medlemmar: Joel Holmqvist

Ursprungligen formades bandet i ”metalstaden på västkusten”, men låt er inte luras av det. Soundet är inte ett av de som Göteborg kanske är mest känt för. Nu snackar vi rå metalcore från ett band som hyllats som ”kanske europas nästa stora metalakt”. Idag är Aviana stationerat i Norrköping med Joel Holmqvist som frontman och vokalist. Aviana släppte nyligen sitt kritikerrosade album ‘Epicenter’ som instrumental version, för att nämna en av alla bedrifter.

 

Såhär säger Aviana om sitt låtval Svag av Victor Leksell

Trots det melankoliska i texten om hur han känner sig skör(eller svag) som följd av sin kärlek. Så är texten både fångande och catchy, och inte minst finns där en hög igenkänningsfaktor. Därför kände jag att den passade bra till vad jag ville göra i sammanhanget.

Med hjälp av producent Ludvig Ottosson lyckades vi skapa något utöver min förväntan och en version av låten som jag vet kommer uppskattas av människor som gillar originalet och av människor som gillar metal.

AWAKE THE DREAMER

Låt: Din Tid Kommer av Håkan Hellström
Genre: Metalcore
Ort: Stockholm
Medlemmar: Max Andrén, Benjamin Turesson, Oscar Järn, Alex Backman och Fabian Fagerberg

Melodisk post-hardcore från Stockholm när den är som bäst! Awake the Dreamer släppte sitt debutalbum 2019, ett album som möttes av fantastiska reviews och som senare följdes av en europa- och kinaturné. Deras hårda trummor och melodiska gitarrspel skapar en fantastisk mix som på sin höjd går att beskriva som en blandning av Djent och Metalcore, med verser och breakdowns som får dig att tappa hakan!

 

Så här säger Awake The Dreamer om sitt låtval Din Tid Kommer av Håkan Hellström

Låten är en riktig pick me up! Alla kan känna sig nere, omotiverade, ibland till och med rent av hopplösa. Som att framtiden är mörk och förvirrande. Musik kan ofta tydas hur man än vill, men när vi hör “Din tid kommer” så tycker vi den ger en känsla av att aldrig ge upp. Du kommer nå toppen, så längre du bara tror att du kommer nå dit. Ge aldrig upp så kommer din tid att komma! Vilket vi tycker är ett väldigt starkt budskap som passar väldigt bra till det här albumet.

COLDTEARS

Låt: Brinner I Bröstet av Danny Saucedo
Genre: Melodisk Death Metal
Ort: Göteborg
Medlemmar: David Johansson, Joseph Johansson, Gustav Alander och Linus Hernvall

Ett Åstol- och Göteborgsbaserat metalband som bildades 2005. Deras sound känns igen som klassisk Göteborgsmetal med melodier som är lätta att komma ihåg. Bandet har haft samarbeten med artister som  Bruce Kulick (KISS), Peter Dolving (The Haunted), Tomas Lindberg (At The Gates) och Anders Björler (The Haunted och At The Gates). Artister som också i allra högsta grad är inspirationskällor för bandet. 

 

Så här säger ColdTears om sitt låtval Brinner i Bröstet av Danny Saucedo

Vi sållade ganska snabbt ner till låten ‘Brinner i bröstet’ när vi skulle välja en låt ibland Sveriges grymma pop-musikkatalog. Att vi fastnade för just den beror på låtens melodi och den imponerande produktionen.

DUSTY MILLER

Låt: Svalkar vinden av Den Svenska Björnstammen
Genre: Pop Punk
Ort: Stockholm
Medlemmar: Patrik Grubel, Pontus Duvefelt, William Hultman and Ludwig Lord

Dusty Miller är ett relativt färskt sammansatt Stockholmsband, men medlemmarna har från tidigare, bred erfarenhet. Den musikaliska inspirationen kommer från den amerikanska pop-punk scenen och främst band som Knuckle Puck, Yellowcard och Mayday Parade. Deras tolkning av detta blir melodisk pop-punk, ångestfyllda texter och ett kryddmått stämsång signerad en trio av sångare. I april 2020 gav de ut sin debutsingel och sedan dess har det rullat på med ytterligare två singelsläpp och ett flertal covers.

 

Så här säger Dusty Miller om sitt låtval Svalkar Vinden av Svenska Björnstammen

Vi tycker att ”Svalkar Vinden” som låt är en så slagkraftig kombination av vemod, hopp och melodier som fastnar; en samling egenskaper vi kände skulle passa väldigt väl in i vår genre och med temat för skivan. Sedan älskar vi även Den Svenska Björnstammens sätt att arbeta med stämmor. Det kändes helt enkelt som ”the perfect match” när vi blev tillfrågade om att delta.

LAKESIDES

Låt: Forever Young av Thomas Stenström
Genre: Indie/Emo/pop
Ort: Malmö
Medlemmar: Natanael Summer

Lakesides har med sin bas i Malmö och de senaste 1,5 åren tonsatt något han beskriver som en längtan efter något overkligt. Solo-projektet som startade som ett akustiskt projekt i Natanael Summers hemmastudio i Lund har snabbt utvecklats till ett fullskaligt ljudlandskap med svävande melodier och atmosfäriska inslag. Med en inspiration från indie-folkvärlden blandar han sina tidigare musikaliska erfarenheter inom emo, metalcore och ambient till något som han själv beskriver som nytt och strävande.

 

Så här säger Lakesides om sitt låtval Forever Young av Thomas Stenström 

När jag fick förfrågan om att medverka tänkte jag direkt på Forever Young med Thomas Stenström. Det är en låt som följt mig genom många av mina värsta dagar, men som också har följt med mig på mina bästa. För mig talar den för hopp, vilket jag hoppas kunna förmedla genom min tolkning av låten. 

MARCUS VIK (INVENT ANIMATE)

Låt: Lakan av New Kid
Genre: Metalcore
Ort: Västerås
Medlemmar: Marcus Vik

Född och uppvuxen i Norberg, och är numera sångare i det Texas-baserade metalcorebandet ‘Invent, Animate’. Vid sidan av den “hårdare musiken” så spenderar Marcus gärna tiden med att ta fram musik som ska träffa lyssnarna djupt i själen. Då siktar han in sig på att skapa djupa atmosfäriska känslor hos lyssnarna genom att använda sig utav bl.a. melodiska miljöer. Marcus har bland annat inspirerats utav artister så som Pvris, Apparat och Low Roar. 

 

Så här säger Marcus om sitt låtval Lakan av Newkid:

När jag fickförfrågan om jag ville medverka på ‘Låtar För Livet’ så tänkte jag direkt att jag ville göra något emotionellt och känsloframkallande. Jag började leta låtar hos Svenska artister jag hört under uppväxten men hittade ingenting som jag kände passade min idé. Tills jag hittade låten Lakan av Newkid.
Jag hade aldrig hört Newkid förut men han fångade en liknande känsla som jag strävade efter, så där och då bestämde jag mig.


Jag tog hjälp av den gamla bandmedlemmen och vännen Linus Korpi i skapandet av min version av ‘Lakan’.

NOIJA

Låt: 5 Minuter av Veronica Maggio
Genre: Metal
Ort: Malmö / Lund
Medlemmar: Nick Serlstedt, Ludvig Ottosson, Max Mauritsson och Daniel Lundgren

Ett alternativt rock/metal-band från skånska Lund. De har med sin blandning av elektroniska/ambiencea element i samklang med metal bidragit med ett nytt sound till den alternativa metalscenen. I Augusti släppte de sitt andra album ’Through Fire All Things Are Renewed’.

 

Så här säger Noija om sitt låtval 5 Minuter av Veronica Maggio

Anledningen till att vi valde att göra en cover på en låt av Veronica Maggio är för vi tycker att hon som artist passar så väl ihop med titeln på samlingsalbumet , ”Låtar för livet”.

Oavsett vilket känslomässigt stadie du befinner dig i finns där en Maggio-låt som beskriver hur du känner. Eufori, ångest, ilska, glädje, sorg – Maggio finns där för dig. Just låten ’Fem Minuter’ beskriver känslor av sorg och desperation vilket vi som band har tagit upp i flera låtar innan, därför kändes det som ett naturligt val för oss.

THOSE WITHOUT

Låt: Sand av Molly Sandén
Genre: Pop Punk
Ort: Örebro
Medlemmar: Oskar Ögren, Filip Burman, Dennis Thunell Karabegovic, Martin Spåman och Felix Lindquist

En kvintett från gnällbältets centrala punkt, tillika historisk pop-punk mark – Örebro. Härifrån härstammar nämligen även det numera världskända Millencolin. De eftersträvar ett sound som kombinerar harmonier och melodier från pop-musik med den råa intensiteten från punken.

 

Så här säger Those Without om sitt låtval Sand av Molly Sandén

För oss var det ett självklart val. Texten som skrivits till denna låt symboliserar en känsla av att inte ha någon kontroll över sitt eget liv. Livet är fullt av dömande blickar och ifrågasättande kommentarer och för oss handlar hennes låt om hur man bryter sig loss från det. Även om man har stunder där man man känner sig lika ömtålig som en skulptur i sand, kan man bygga upp sig själv, starkare än någonsin.

TORMENTS

Låt: Bara Få Va Mig Själv av Laleh
Genre: Metalcore
Ort: Stockholm
Medlemmar: Vincent Rylander, Kenny Silvergren, Ludvig Svensson och Thomas Östling

Ett ungt band från Stockholm. 2019 släppte de sin första EP där de beskriver sitt sound som klassisk metalcore. Med en sång som som ska kännas som ett slag i ansiktet, hårda trummor och rytmiska gitarrer. Under 2020 säger bandet att de utnyttjat bristen på möjligheterna att spela live som uppkommit i pandemins spår, med ta sitt sound i nya riktningar. Framöver kommer det bli Influencer av 80-tals synth i kombination med mörka undertoner, lågstämda gitarrer ledda av ångestfyllda och känslosamma sångpartier.

 

Så här säger Torments om sitt låtval Bara Vara Mig Själv av Laleh

Bara får vara mig själv är en låt vars text har en stor resonans i våra liv. Men utöver det kände vi också att texten berör många av de otroligt viktiga punkter man behöver för att kunna må bra och hur man ska kunna se sitt eget värde. Något som alldeles för lätt försvinner i bruset av värderingar, krav och normer. Vi är väldigt stolta över att få presentera vår tolkning av Lalehs verk och sätta låten i ett nytt sammanhang.